Aktier & fonder

Aktier är ägarandelar i företag som ger dig rätt att delta på bolagstämmor, de ger dig också rätt att ta del av företagets vinster i form av utdelningar och generell värdeökning på aktien. Alla börsnoterade företag har aktier som omsätts på den så kallade börsen. Äger du aktier i ett företag så är du alltså delägare i den verksamheten och får ta del av vinster eller förluster som företaget gör.

Aktieköp i ett högpresterande företag kan göra dig mycket rik i längden. De senaste decennierna så har svenska aktier ökat ca 10 % årligen i snitt vilket bara det visar vilken enorm avkastning det ger, jämför det med de flesta sparkonton som ger 1-4 % i ränta. Den stora avkastningen som aktier ger beror bland annat på den ökade risken som aktieinvesteringar innebär, du riskerar trots allt dina sparpengar och det är den risken du får betalt för.

Om du som sparare hade fått mer avkastning på dina pengar på ett riskfritt sparkonto så skulle du ju inte riskera dem på börsen, därför ger företagen bättre avkastning för att få dig att investera pengarna i deras företag så att de i sin tur kan tjäna ännu mer pengar. Win-win.

Varför varierar värdet på aktierna?

En snabb titt på aktiekurser ger lätt intrycket att aktiekurserna är både ostabila och osäkra. En akties pris beror främst på fundamentala faktorer som: Fysiska tillgångar(byggnader, maskiner, inventarier, lager), varumärken( jämför coca-cola med "fusk-cola" eller Mcdonalds med det lokala gatuköket), Coca-cola och Mcdonalds känner alla till och bara det är värt massor. Även marknadsandelar, beräknade framtidsutsikter och kompetens inom företaget spelar roll. Alla dessa faktorer påverkar en akties pris varje sekund samtidigt som datorhandeln köper och säljer andelar och tjänar pengar på "spreaden".

Se bilden nedan: Den blå linjen visar utvecklingen hos ett stort,stabilt företag på börsen, priset varierar dagligen men i längden så pekar utvecklingen uppåt och det är därför du skall vara långsiktig i ditt sparande. Du kan inte slå datorerna men du kan slå tiden!

investera

 

För att kunna köpa och sälja aktier så måste du ha en internetbank som Nordea, swedbank, Avanza eller Nordnet. Avanza och Nordnet är billigast när det gäller courtage.

Courtage är avgiften du betalar till nätmäklaren när du köper och säljer aktier, avgiften ligger på 99kr per köp hos Nordea och 9-39 kr per köp hos Avanza så det beror på vilken bank du använder hur hög avgiften är, ju billigare desto bättre.

Courtaget är en kostnad som gäller per köp eller sälj, vill du köpa aktier för till exempel 3 000 kr av bolag Y så får du helt enkelt räkna ut hur många aktier du får för 3000 kr, låt säga att Bolag Y's aktier är prissatta till 100 kr/st vid köptillfället så tar du 3 000 minus Avanzas courtage på 39 kr vilket blir 2 961 kr (dina pengar efter courtagekostnaden) och delar den summan med 100( aktievärdet)

2 961 / 100 = 29,61 st aktier, och till skillnad från fonder så kan du bara köpa hela delar, alltså avrunda neråt till 29 st.

För 3 000 kr får du alltså 29 aktier om de är prissatta till 100 kr vid köptillfället.

Alla aktier du köper bör behållas i många, många år och det är därför det är viktigt att du kan undanvara dessa sparpengar under mycket lång tid. Behåll aktierna som du köper när börsen tappat värde, fortsätt spara mer pengar på sparkonton med bra ränta och köp fler aktier vid nästa börsras, börsen rör sig som vågor och köper du när vågen är låg så är du alltid med på uppgången. Nu är det inte lätt att tajma börsen men man kan använda sig av sunt förnuft: Har börsen stigit många procent på kort tid så kan man förvänta sig en dipp snart.

Idag är det jättelätt att köpa och sälja aktier, är du orolig för hur det blir med deklarationen så kan jag lugna dig med att du behöver endast deklarera sålda aktier, och endast om du använder ett vanligt aktiekonto. Idag finns även kapitalförsäkringar och ISK att köpa aktier i, köper du aktier genom de två så behöver du inte deklarera dina aktieaffärer alls!

Några exempel på intressanta utdelningsaktier att titta närmare på är följande:

  • Hennes & Mauritz
  • SCA
  • Axfood
  • Castellum
  • Coca Cola
  • Mcdonalds

Det som gör dessa bolag intressanta är storleken. Ett företag kan endast bli så stora om de sköts bra. Ett bolag som är stort internationellt och som även har en lång historik med stabil värdeökning och utdelningar är ännu bättre. Ett bolag som säljer varor även i dåliga tider gör det bara till en ännu säkrare investering( Mcdonalds, Coca-cola). Detta är bara några få faktorer att ta med i beräkningen men ger dig en uppfattning om vad som kännetecknar en bra investering.

Avslutningsvis; Denna hemsidan är endast till för allmänna tips, det som står här behöver inte nödvändigtvis stämma och inga ekonomiska beslut skall göras med denna informationen som underlag.

 Fonder

En fond är en portfölj som förvaltas av en eller flera erfarna fondförvaltare. En fond fungerar genom att fondförvaltaren köper många olika aktier för riskspridningens skull.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)