Vad gör rika som icke rika inte gör?

Folk klarar inte av att vänta tills börsen fallit innan de investerar, småsparare som sparat ihop några tusenlappar som de till slut vill investera köper aktier i en tid när börsen stigit över en längre tid, detta är fel tillfälle för då är risken stor att det kan vända när som helst.

Exempel: Per-arne är 35 år gammal, han har ett litet sparkonto med 10 000 kr som han vill investera efter att ha fått upp ögonen för börsen, efter att ha följt Ericsson-aktien i en veckas tid så bestämmer han sig för att investera, han köper aktier för sina 10 000kr och känner sig nöjd, dock börjar börsen svänga neråt efter bara en veckas tid och han blir orolig, han vill inte förlora sina pengar! -Per-arne ångrar sig och säljer snabbt, han lyckas få ut sina pengar med en förlust på 500 kr och tycker att börsen är för svår att förstå sig på, sätter in pengarna på ett sparkonto igen och fortsätter sitt stilla liv igen.

Vad Per-arne missar är att börsen fortsätter rekylera neråt och detta är Johan, också 35 år gammal väl medveten om, han har också sparat ihop 10 000kr som han vill investera, till skillnad från Per-arne så har Johan följt börsen i över ett halvår och först nu börjar börsen bli "billig" enligt Johan, 3 veckor efter att Per-arne sålt sina aktier med 500 kr i förlust så köper Johan aktier för 5 000 kr(50%) för börsen har då fallit nära 12% på kort tid, börsen fortsätter falla i ännu en veckas tid och Johan investerar resten av sina pengar.

Efter 3 månader som börsen mer eller eller mindre stått stilla i värde så börjar den vända uppåt igen, det visar sig att Johan lyckades pricka botten av rekylen med sitt andra 5000-kronors köp och ser nu sina aktier sakta och säkert stiga i värde och känner sig stolt över sitt tålamod.

Efter ett år har Johan fått en avkastning på 30-40% medan Per-arne naivt är nöjd med sitt sparkonto som gett 2% i avkastning under samma tid, detta exemplet är inte ens överdrivet, så här ser det ut för en del och detta är en av de största anledningarna till varför mer människor inte är rikare än vad de kunde vara.

Varför har en del mycket pengar och en del mycket mindre?

De har tur och vinner på lotto, startar ett framgångsrikt företag eller ärver pengarna svarar du.

Orättvist? -kanske.

Låga chanser att få uppleva en rikedom själv? -knappast.

Jag har tänkt på detta och här är lite av det jag kommit fram till.

Alla kan välja mellan att investera pengarna i aktier eller fonder, rika människor väljer aktieägande i större utsträckning än småsparare, varför då? -jo, för det är allmänt känt att det är bättre att köpa aktier för minst några tusen åt gången pga courtagekostnaden, de flesta småsparare sparar inte mer än några hundra i månaden och det är här bankerna varit smarta nog att marknadsföra fonder av alla de slag där man kan månadspara småpengar utan problem.

Du som småsparare ska inte bara ha dina sparpengar på sparkontot utan även gärna ha dem på bankens fonder så att de slipper ge dig ränta för pengarna du har på sparkontot utan även kan håva in ca 1,5-2% av det totala värdet av din fond i form av "förvaltningsavgift" varje år, och detta oavsett hur det gått för fonden!

Aktieägare har ingen som suger ut 1,5-2% av värdet oavsett resultat!

Det är endast bankernas marknadsföring som gör att så många småsparare väljer fonder före aktier, aktie-, fond- och börshandel är inte svårt! att äga en aktie kräver lika lite engagemang som att äga en fond, självklart berättar inte banktjänstemän denna universala sanning för dig.

Aktieägande har inga "dolda avgifter" som fonder innehar, bara där har rika redan en fördel jämfört med en ej rik, den rike sparar in flera procent varje år medan småspararen förlorar upp till 2% varje år för att banken insinuerar att det är svårt att investera!

Allmänheten tror att aktiehandel består av daglig köp- och säljhandel likt en daytrader och att enda sättet att tjäna pengar på aktiehandel måste innebära att riskera stora summor pengar hela tiden.

På samma sätt som man kan äga en fond långsiktigt så kan man äga en aktie långsiktigt, dock ger en aktie alltid högre avkastning än en likvärdig fond.

Många är rädda för aktiehandel pga av att de antingen känner någon som någon gång förlorat stora summor, antagligen efter ett dåligt agerande men det nämns såklart inte eller så har de själva köpt aktier i ett litet högrisk-bolag och förlorat pengarna, sen lämnar de börsen för gott och försöker aldrig på sig det igen för "man kan inte tjäna pengar såvida man inte är en erfaren förvaltare".

Bankerna får dig som småsparare att tro att deras fondförvaltare kommer ge dig den bästa möjliga avkastningen som går men gå inte på denna bluffen! Jag rekommenderar dig att läsa boken "bankbluffen!", en ypperligt bra bok för dig som vill lära dig mer om bankbluffen som pågår.

Folk verkar inte bry sig om långsiktigt, säkra, högavkastande vinster, istället hoppas på att vinna massa pengar snabbt på lotter istället, men vad gör de när de aldrig vinner? åren går och vinsten uteblir? de sitter där på sina äldre dagar, fattiga och bittra.

Aktieägande är som en "god cirkel", Rika människor måste säkra sina pengar då insättningsgarantin på bankerna endast täcker ca 1 miljon kronor om banken går i konkurs, därför måste de investera sina otaliga miljoner kronor i stora företag, detta är en bra investering som växer sakta men säkert vilket i slutändan blir en god cirkel, de kommer aldrig förlora sina pengar då de växer sig större vare sig de vill det eller inte.

7 nov 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)