Det här med indexfonder

På senare tid så har det blivit populärt med indexfonder. Alltså fonder som innehåller många aktier, oftast över 30 stycken till flera, flera hundra som buntats ihop i en fond så att man får ett bra snitt i utvecklingen. Tanken med indexfonder är helt enkelt att utnyttja börsen långsiktiga förmåga att sakta stiga. När man har så många aktier så kommer det bli så att några aktier går dåligt av en eller annan oförutsägbar anledning medan vissa kommer gå bättre. I och med att marknaden aldrig blir mindre men bolags marknadsandelar kan det så innebär det att det i stort sett inte går att förlora pengar i indexfonder, i längden. Såvida inte marknaden(världens konsumtion) minskas vilket jag personligen har svårt att se skulle hända. Den bör snarare öka med både Afrikas befolkning och Asiens befolkning som först nu börjar komma in i Västlänningars konsumtionsmönster.

Iallafall, med indexfonder så kan man få ett mediokert men säkert resultat. Gissningsvis ca 7% om året i långa loppet. Men här gäller samma sak som med aktier. Hoppa inte in och ut ur indexfonderna. Går det ner eller har gått ner ett tag så se det som en möjlighet att köpa fler fondandelar billigare. Låt dig inte luras att tro att du måste flytta över pengarna till räntefonder EFTER att det gått ner. Försök hålla ett regelbundet sparande så kommer det nog gå bra.

Indexfonder är ett bra alternativ oavsett hur intresserad man är. Många påstår att indexfonder bara är till för den ointresserade skalan av småsparare men det håller jag inte med om. Dessa fonder är bra alternativ för alla.

Utdelningarna från aktierna som ingår i en indexfond försvinner inte utan de återinvesteras i fler aktier inom fonden vilket gör att andelsvärdet ökar lite extra. Så är man långsiktig och ändå had tänkt återinvestera i aktier så sker det endast automatiskt och vill man räkna ut en fiktiv utdelning så är det bara att ta innehavet multiplicerat med ca 4% så får man fram en rimlig siffra på vad du hade kunnat få i utdelning om du istället hade pengarna i enbart aktier.

18 jan 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)