Långsiktigt sparande


Den här hemsidan handlar om att informera dig som småsparare om effektiviteten i att spara i aktier och inte vilka aktier som helst utan i stora stabila företags aktier.

Många tror nog att det enda sättet att ha användning för aktier är genom att vara en så kallad "daytrader" men riktigt så enkelt är det inte!

Visst finns det de som har daytrading som jobb men det är inget jag skulle rekommendera då summorna man redan måste ha och riskera i handeln är för stora för min egen smak samtidigt som jobbet kräver vääldigt mycket information vilket jag som privatperson med heltidsjobb aldrig skulle orka försöka få tag på.

Därför borde du som småsparare intressera dig för de stora företagen i Large Cap listan, när du äger aktier i dessa stora företag så behöver du inte ligga vaken om nätterna och vara orolig för att något avtal ska gå snett som äventyrar hela företagets framtid...

Företaget som redan är väletablerat med en stabil kundbas och marknad kommer inte stå och falla på enskilda händelser, självklar kan det påverka kursen tillfälligt men dessa stora företag har alltid resurserna för att stå pall för tillfälliga motgångar.

Som jag tidigare nämnt är exempel på några av dessa stora företag: Hennes & Mauritz och coca cola som är tillräckligt stora och stabila för att visa intresse för.

Vad som gör dessa företag "säkra" är att de har produkter som konsumenter tycker om, produkterna är billiga och lätttillgängliga och är inte säsongsberoende.

Den enda "nackdelen" med de företag som anses vara säkra är att de kommer inte skjuta i värde i första taget men det är priset man får räkna med när man heller inte riskerar alla pengar man investerat i dem.

Jämför detta med ett "förhoppningsbolag" som antingen kan skjuta i värde på kort tid eller gå i konkurs om någon detalj inte faller ut väl, vill du spela på lotto så är du välkommen att ta denna risken men rikedom skapas inte på detta sättet, det är istället så du förlorar dina pengar.

En annan viktig detalj angående dessa stora företag är att de har mer eller mindre stabila vinster år efter år som ger dig som aktieägare utdelning, denna utdelningen varierar men är oftast några kronor per aktie vilket innebär, ju fler aktier du äger desto fler kronor får du. I det långa loppet ger dessa kronor du får i utdelning möjligheten att köpa ännu fler utdelningsaktier för snöbollseffekten eller om du väljer att använda dessa utdelningspengar för konsumtion, valet är ditt men summan av det hela är att pengarna blir aldrig låsta som de blir i fastighetsägande och liknande.

6 nov 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)