Vikten av att spara pengar

Det viktigaste steget du kan ta är att spara pengar, av den inkomsten du får så ska du sikta på att spara minst 10%, t.ex får du ut en heltidslön på 16 000 kr/mån så skall du spara 1 600 kr varje månad, alla månader, inga undantag. Spara aldrig mindre än 10% av inkomsten oavsett hur mycket du har på banken eller på börsen, fortsätt, fortsätt, fortsätt, kontiunitet är nyckeln till framgång och den kommer du att nå om du aldrig ändrar på denna regeln, spara gärna mer än 10% men aldrig, aldrig, aldrig mindre än så!

Det finns jättemycket att spara in på, det första du ska göra för att ta reda på vilka utgifter som du kan strypa direkt är:

  • Köper du ofta mat ute, köper du dyr mat på jobbet? -sluta med detta och ta alltid med dig egenlagad mat hemifrån, alt. smörgåsar om du inte orkar laga mat till jobbet.
  • Drick ofta vatten till maten, potatis och nudlar är billiga kolhydrater, köp billigt kött som köttfärs eller kotletter
  • Se över dina försäkringar, sök runt på nätet efter de olika aktörerna som finns att välja mellan, även här kan det mycket väl finnas billigare alternativ, även om du hittar ett företag som bara ger dig några hundralappars billigare försäkring på ett år så byt till dem! Ibland har de bindningstid på försäkringar men skriv upp datumet någonstans och byt försäkring när den går ut. Var inte loj när det gäller dina pengar.
  • Även abonnemang skall ses över, har du TV-kanaler du inte använder så säg upp dem, betala inte i onödan och betala inte för det ens om du använder dem ibland, se till att endast betala för det du har verklig användning för.
  • Betala inte för ett för bra bredband, det är onödigt att ha bredband XL för 400-500 kr /mån om du ändå inte tankar upp tusentals MB varje dag eller är med i ett elite-team i Counter-strike, byt till ett billigare alternativ när bindningstiden går ut.
  • Se över din bostadskostnad, finns det billigare/mindre lägenheter? Det är mycket dumt att betala överpris för en lägenhet bara för att den är modern.

 

Det är viktigt att du väljer ett fördelaktigt sparkonto under tiden som du väntar på ett börsfall, acceptera inte en sparränta på under 2%, det finns bättre alternativ om du söker runt lite, det viktigaste är att sparkontot du väljer täcks av den statliga insättningsgarantin, för att ta reda på om den gör det kan du hitta här: Riksgälden-insättningsgaranti.

14 nov 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)