Sunt förnuft

Underskatta inte sunt förnuft när du investerar i aktier. Det är svårt att veta hur framtiden kommer se ut för specifika bolag då det finns så många olika faktorer som påverkar som du som utomstående inte kan ta reda på. Det finns dock ett mycket användbart knep du kan använda för att minska osäkerheten i dina val. Den typen av aktier som aldrig eller sällan kommer stöta på problem är konsumentbolag som H&M, Axfood, ICA etc. Bolag som säljer dagligvaror till priser som alla har råd med. De säljer saker som alla människor, fattig som rik har användning för. Oavsett hög- eller lågkonjunktur så kommer du aldrig se ICA eller Willys dra ner på personal då alla måste äta oavsett om de har jobb eller inte.

Samtidigt behöver du inte oroa dig för vilken av dessa bolag som är "vinnaren", det kan vara en missuppfattning att man måste hitta det bolaget som kommer slå ut alla andra bolag. Det är ett dåligt sätt att tänka då det inte går att veta säkert i förväg. Sanningen är att de flesta stora bolag har blivit just stora för att de alla kan dela på kakan(marknadsandelar) . Detta är ett bevis på att du kan köpa in dig i flera olika bolag som alla kommer göra stabila vinster utan att för den delen behöva "slå bort allt motstånd", de klarar sig bra även om de har konkurrenter.

När det gäller teknik-bolag så är det en annan femma. Där kan bolag snabbt slås ut pga att deras teknik inte är tillräckligt nyskapande och då konsumenter sällan köper nya grejer varje vecka så gäller det att få sålt sina produkter. Konkuransen är stenhård och framtiden mycket oviss. Till skillnad från ICA och Willys så är även teknik-bolagen beroende av innovation. Det bolag som halkar efter tappar snabbt marknadsandelar. Jämför detta med ICA och Willys. Det enda de behöver göra är att ha personal i kassan och varor i hyllorna. Varor som de själva knappt behöver ändra eller utveckla i någon större mån.

Med sunt förnuft så kommer du långt. Alla bolag måste tjäna pengar för att överleva. Kolla noga igenom hur de tjänar pengarna. -Är det svårt eller lätt?

Fråga dig själv: Om du hade startat ett bolag, vilken branch verkar lättast att göra pengar i med tanke på konkurans och drift?

Sunt förnuft handlar i grund och botten om vad som låter rimligt och inte. Är det rimligt att folk kommer sluta äta mat? Är det rimligt att Nokia alltid kommer ha en populär mobil eller kommer Iphone alltid vara populär? I vilket bolag kommer dina pengar vara tryggast?

 

4 mar 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)